Flash Player Required

B2B

Putovanja

Putopisi

Galerije

Urednik

Siniša
Viđak
Putovanje
Putovanje u Abu Dhabi
Putovanje u Albaniju
Putovanje u Amsterdam
Putovanje u Andaluziju
Putovanje u Argentinu
Putovanje_u_zemlje_Baltika
Putovanje u Barcelonu
Putovanje Balkan
Putovanje u Beč
Putovanje u Beneluks
Putovanje u Berlin
Putovanje u Brazil
Putovanje u Budimpeštu
Putovanje u Crnu Goru
Putovanje u Disneyland Pariz
Putovanje u Dubai
Putovanje u dvorce Bavarske
Putovanje u dvorce Loire
Putovanje u Egipat
Putovanje u Gardaland
Putovanje u Grčku
Putovanje u irsku
Istanbul
Putovanje u Izrael
Putovanje u Jordan
Putovanje u Kapadociju
Krstarenja
Putovanje u London
Putovanje u Madrid
Putovanje u Maroko
Putovanje u Napulj
Putovanje na Oktoberfest
Putovanje na Olimp
Putovanje u Pariz
Putovanje_u_Sankt_Petersburg
Putovanje u Poljsku
Putovanje u Portugal
Putovanje u Prag
Putovanje u Rim
Putovanje na Sardiniju
Putovanje u Salzburg
Putovanje u Siciliju
Putovanje u Toskanu
Putovanje u Tunis
Putovanje u Tursku
Putovanje na Velebit
Putovanje u Veneciju

Putovanja - Drevne civilizacije - Istanbul iz SplitaPrijavite se za putovanje u Istanbul  OVDJE!

CHARTER LET IZ SPLITA
Šifra aranžmana za putovanje u Istanbul, EX14-163

Ogromni Istanbul, jedina svjetska metropola smještena na dva kontinenta pruža posjetitelju vrtoglavi mozaik različitosti. Orijent buja na čaršijama, drevni Carigrad zadivljuje u Aji Sofiji, sultanska raskoš šepuri se u Osmanlijskim palačama!
Suvremeni Turci ostaju prijazni domaćini kao i njihovi djedovi, iako su čaršije zamijenili uredima u futurističkim neboderima. Prije odluke hoćete li otputovati s nama želimo Vas upozoriti: ako jednom stignete u ovo čarobno mjesto zauvjek ćete čeznuti za povratkom. Bujrum.


Putovanje u Istanbul iz SPLITA, uz iskusne organizatore i povoljnu cijenu: Istanbul, grad s oko 14 milijuna stanovnika, nasljednik je raskošnog Carigrada. Najvrjednije crkve Bizanta, naljepše džamije Islama, sultanske palače i bazari

VAŽNO – Vizni režim: Od 10.04.2014. građani RH moraju pribaviti vize OnLine www.evisa.gov.tr/en/
Trošak izdavanja vize je 20 Američkih dolara (putovnica mora vrijediti do 04.11.2014.) Vizu možete pribaviti uz asistenciju Agencije (cijena iznosi 180 kn ~ 30 Američkih dolara)

Pročitajte ove putopise

Putovanjeu Istanbul 1
1) četvrtak 01.05.'14.
SPLIT – ISTANBUL Upoznavanje grada
Okupljanje skupine za putovanje u Carigrad (Istanbul) u zračnoj luci Split u 08:00h. Prijava kod predstavnika F-TOURSa. Let Split-Istanbul 09:45h-12:40h. Granične i carinske formalnosti. Ukrcaj u autobus i panoramska vožnja gradom uz stanku u najstarijem dijelu grada: Bosporski most, Bešiktaš, Galata most. Vožnju završavamo u strogom središtu i obilazimo Hipodrom s egipatskim obeliskom, starogrčkom Serpentinom, neobizantskom Njemačkom fontanom, palačom Ibrahima paše. Obilazak Plave džamije. Slobodno vrijeme za ručak. Slijedi obilazak Cisterne Bazilike (ulaznica na licu mjesta). Smještaj u hotel (strogo središte grada). Slobodna večer. Noćenje.

Putovanje u Istanbul 2
2) petak 02.05.'14.
ISTANBUL Topkapi & Aja Sofija & Istiklal ulica
Doručak. Polazak s recepcije hotela u 8:00 sati. Krećemo niz nekadašnju glavnu ulicu Carigrada, Messe, do Eski Saraja (palača Mehmeda II Osvajača) koji se danas nalazi u sklopu campusa Sveučilišta. Nastavljamo preko Slavoluka i 'stuba za nadzor požara' do Kapali čaršije. Put nas vodi pokraj Čemberlitaš stupa, do Osmanskog groblja na kojem su turbe sultana Abdulhamida i sultana Mahmuda II (ukinuo Janjičare). Obilazimo Topkapi palaču – sjedište Osmanlijskog carstva više od 400 godina, a danas je zdanje pod zaštitom UNESCO-a. Kompleks se sastoji od velebnih palača i prekrasnih vrtova, a za posjetitelje je dostupna riznica s nevjerojatnom zbirkom nakita i drugih predmeta od zlata, dragog kamenja i dijamanata. Za one najambicioznije preporučamo, uz pomoć pratitelja, obilazak Harema. Dušu drevnog Bizanta upoznajemo kroz posjet crkvi božanske mudrosti, Aja Sofija. Crkva je građena u rekordno kratkom roku tijekom VI. stoljeća i postala je kamenom temeljcem bizantske arhitekture. Njena veličanstvena kupola podignuta je do visine od preko 50 metara i čovjeku je bio potrebnan milenij da ponovi ovakav arhitektonski pothvat. Slobodno vrijeme za ručak. Popodne (za one koji to žele) odlazak tramvajem u pratnji vodiča do Trga Taksim i ulice Istiklal, najživlje ulice Istanbula s bezbrojnim restoranima, kavanama, diskotekama i šoping zonama. Spuštanje pored Galata tornja do Zlatnog roga i prije povratka u hotel uživanje u večernjim siluetama Istanbula. Noćenje.

Putovanje u Istanbul 3
3) subota 03.05.'14.
ISTANBUL Miniaturk & Istanbul akvaryum / Misir & Kapali čaršije
Doručak. Slobodan dan u Istanbulu ili fakultativni izlet Miniatürk & Istanbul Akvaryum s polaskom u 8:30 sati. Turska u malom (Miniatürk) sadrži najpoznatije građevine Turske na jednom mjestu podignute u umanjenom mjerilu. Prošetajte parkom sat vremena i upoznajte čari ove velike zemlje. Slijedi odlazak u Istanbul Akvaryum – najveći tematski akvarij na svijetu. Oko sat i pol vremena uživajte u podmorskim prizorima, u šarenilu boja i oblika riba, koralja, slatkovodnih organizama. Transfer do središta grada uz iskrcavanje pokraj Egipatske tržnice začina (Misir čaršija) gdje izlet završava oko 13 sati – na kojoj možete pronaći začine, mirodije, kavu, čajeve a u okolnim trgovinama sve i svašta, uz šarm orijenta kojim ovdje sve pršti. Posljepodne prošetajte prema hotelu uz posjet Kapali čaršiji u sklopu koje je preko 3500 trgovina i koja je otvorena do 19 sati. Ovdje zaista možete pronaći sve i svašta, od igle do lokomotive. Svakako se okušajte u cjenkanju. Slobodna večer. Navečer predlažemo večeru (turski specijaliteti) s folklornim programom i trbušnim plesom. Noćenje.

Putovanje u Istanbul 4
4) nedjelja 04.05.'14.
ISTANBUL – SPLIT 'Bosporska čarolija'
Doručak. Odjava iz hotelskih soba. Fakultativni izlet Bosporska čarolija: Najprije odlazimo do Dolmabahce palače. Izgrađena sredinom 19. st. kao nove rezidencije turskog sultana. U arhitekturi i dekoraciji osjeća se europski utjecaj. Obuhvaća 45.000 m2 za čiju je gradnju Sultan potrošio nevjerojatnih 5 milijuna zlatnih otomanskih funti (ekvivalent: 35 tona čistog zlata!!!). Slijedi Plovidba Bosporom tijekom koje ćemo kroz sat vremena razgledati elitne četvrti grada koje se protežu u zelenom priobalnom pojasu uz morski tjesnac. Vidjet ćemo i utvrdu Rumeli Hisari koju je podigao sultan Mehmed II Osvajač, te priobalje azijske strane grada i veliki Bosporski most. Ako vrijeme dopusti napravit ćemo stanku u ogromnom trgovačkom centru Cevahir prije transfera za zračnu luku. Prijava na let, granične i carinske formalnosti. Let Istanbul-Split 17:15h-18:10h. Putovanje u Istanbul završava!  CIJENA ARANŽMANA 2.490 kn

Za detaljnije informacije o cijeni i uvjetima plaćanja obratite se u Agenciju tel. 021/ 344.842.

Prijavite se za putovanje u Istanbul, Carigrad OVDJE

CIJENA aranžmana Istanbul iz Splita UKLJUČUJE:

CIJENA aranžmana Istanbul iz Splita NE UKLJUČUJE:

VAŽNE informacije za putovanje u Istanbul iz Splita:
Agencija nije odgovorna za eventualna kašnjenja zrakoplova; Izmjene satnica letova su moguće, te će putnici o eventualnim izmjenama biti obaviješteni, stoga je važno popuniti SVE TRAŽENE PODATKE NA PRIJAVI/UGOVORU za putovanje; U slučaju promjene satnice letova program se prilagođava prema realnim uvjetima i objavljuje 7 dana prije polaska, putnici nemaju pravo na reklamaciju na konačnu razradu sadržaja; Ovo je grupno putovanje pa agencija zadržava pravo odgode termina polaska ili otkaza putovanja zbog nedovoljnog broja prijavljenih. U ovom slučaju putnike obavještavamo o statusu putovanja najkasnije 10 dana prije predviđenog polaska. Putovanje se organizira pod uvjetima definiranim „Općim uvjetima organizacije turističkih aranžmana“ turističke agencije F-TOURS putovanja d.o.o. Fakultativni izleti organiziraju se na bazi min 30 prijavljenih; U slučaju značajnog porasta cijena na svjetskom tržištu ili povišenja tečaja kune prema euru (1 EMU = 7,8 HRK), a od datuma objave aranžmana agencija zadržava pravo korekcije cijene. Minimalni broj prijavljenih za ovo putovanje: 135. Datum objave aranžmana za putovanje u Istanbul iz Splita 05.11.2013. Šifra aranžmana za putovanje u Istanbul, EX14-163

Individualni booking: Poslovnica 021 344 842
Za skupine od 12 ili više: Siniša Viđak 091.31.333.54.

PRIJAVITE SE ZA PUTOVANJE U ISTANBUL OVDJE!

ili DOĐITE DO NAŠE POSLOVNICE Trg Hrvatske bratske zajednice 3 - SplitUPUTE I PRAKTIČNI SAVJETI ZA PUTOVANJE U ISTANBUL:

LOKALNO VRIJEME u Turskoj jedan je sat ispred vremena u Hrvatskoj, tj kad je u Splitu 13 sati u Istanbulu je 14 sati. Let na relaciji od Splita do Istanbula i od Istanbula do Splita traje oko 2 sata.

HOTEL  Svi hoteli koje koristimo za putnike na našem charter letu Split-Istanbul-Split nalaze se jako blizu jedni drugih, vrlo su slični po kvaliteti smještaja i obroka (doručka). Odabrali smo hotele po dosadašnjim iskustvima, i najboljim ocjenama iz anketa dosadašnjih putnika. Udaljenost do Aja Sofije ('nulta točka' grada) je nepunih pola sata žustrog hoda u gradu čija je os istok zapad 115 km, u najstrožem središtu.

PUTNI DOKUMENTI Putovnica izdana u Republici Hrvatskoj obvezni je putni dokument i potrebno ju je imati za ulazak u Tursku. Putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od završetka putovanja. U slučaju gubitka putovnice tijekom putovanja:
Generalni konzulat RH u Istanbulu:
Adresa: Mesrutiyet Caddesi No: 163/2 Tepebasi Beyoglu Istanbul
Telefon: (212) 293 54 67, 293 54 68 i Telefaks: (212) 293 54 76

PRIJAVA NA LET U zračnoj luci Split se prijavljujete na šalteru s oznakom ISTANBUL (putnik je dužan predočiti svoju putovnicu). Predajete krupnu prtljagu (do 18 kg) i dobijate ukrcajnu propusnicu za zrakoplov. Prilikom prolaska kroz sigurnosnu kontrolu predajete ručnu prtljagu, remen, metalne predmete (nakit, kovanice, ručni sat). Slijedi prolazak do policijskog i carinskog osoblja zbog kontrole putnih dokumenata (putovnice). Zatim odlazite do bescarinske zone i izlaza koji je naznačen za naš let na oglasnim elektronskim pločama u zračnoj luci.

ODJEĆA I OBUĆA Prosječna temperatura za kraj listopag je 16 stupnjeva C. Molimo prilagodite odijeću i obuću prethodno provjerivši dugoročnu vremensku prognozu za Istanbul (www.weather.com www.yr.no www.dhmz.hr www.meteo.hr )

TURSKE LIRE Tursku valutu možete pribaviti na velikom broj mjenjačnica u neposrednoj blizini hotela. Tečaj turske lire je 1€ = 2,8 TL. Nemojte mijenjati novac kod preprodavača na ulici.

LUGGAGE TAG Sačuvajte naljepnicu koju ćete dobiti po prijavi na letove, a odnosi se na predanu prtljagu (ovaj tzv. tag koristimo u slučaju gubitka prtljage)

BOARDING PASS Prilikom prijave na let dobit ćete boarding pass – ovo je Vaša karta za ulazak u zrakoplov – na njoj je naveden broj izlaza, vrijeme ukrcaja u zrakoplov te broj Vašeg sjedala - U SLUČAJU GUBITKA PUTNIKE SE NE MOŽE UKRCATI U ZRAKOPLOV / na posebnim (cherter) letovima nema CATERINGA (služenja hrane tijekom leta)

MINI BAR i pojedini programi na televiziji (u hotelu) se naplaćuju

SEF U hotelski sef možete pohraniti dio novca i druge vrijedne stvari (nakit, putovnicu i sl.)

DORUČAK je buffet; hotelsko osoblje upozorava goste koji iznose hranu iz restorana

TAKSI: Prilikom korištenja taxija preporučeno je unaprijed dogovoriti cijenu – cjenkanje je u Turskoj sasvim uobičajeno.

TELEFONSKI POZIVI: Za pozive u Hrvatsku: +385 21 xxx xxx; +385 98 xxx xxx; +385 91 xxxx xxx; +385 95 xxxx xxx (Znamenku + mogu zamijeniti 00); Korištenje mobilnih uređaja je moguće (T-Mobile, Vipnet i Tele2 imaju potpisane ugovore o roamingu s lokalnim operaterima).

TOČNOST DOLAZAKA na polaske grupe (obilasci, transferi i sl.): Putnici koji nisu u dogovoreno vrijeme na mjestu okupljanja: podrazumijeva se da ste se odlučili odvojiti od grupe zbog individualnog obilaska – Vaša je odgovornost priključiti se grupi za sadržaje koji slijede.

CJENKANJE Ovaj „folklor“ upražnjava se samo na prodajnim štandovima na otvorenom i u ponekim trgovinama, ponekad je neizbježan, ali cjenkanje nije moguće u restoranima.

VODA Turska je jedina zemlja koja obiluje vodom na Bliskom istoku. Sukladno tome, voda sa slavine je higijenski ispravna. Ipak, naša je preporuka piti vodu pakiranu u staklenu ili plastičnu ambalažu koja se može kupiti u malim trgovinama hranom na koje nailazite svugdje u Istanbulu.

ALKOHOLNA PIĆA Turska je sekularna zemlja – alkoholna pića (vino, pivo i sl) se može naručiti u gotovo svim restoranima i kavanama u blizini turističkih znamenitosti, dok ostali restorani rjeđe služe alkohol. Cijene ponekad znaju biti visoke. Kušajte raki (slična je metaksi i rakiji)

POŠTIVANJE RELIGIJE I OBIČAJA Lokalno stanovništvo u većini pripada islamu. Osnovna pravila:

KRIMINAL Turska je relativno sigurna zemlja. Broj džepara i sitnih lopova je priličan samo u velikim gradovima. Pohranite svoje novce u prednje džepove ili (još bolje) u novčanike koji se ovjese oko vrata, a ručnu prtljagu stalno držite pod nadzorom. U restoranima i kavanama prtljagu nemojte ostavljati van vidnog polja i obratite pažnju na osobe koje sjede pored Vas. Za sve putnike bitno je da se na javnim mjestima kreću u grupama i pripaze na savjete lokalnog vodiča.

ELEKTIČNA ENERGIJA Napon električne stuje u Turskoj je 220V. Za utičnice ne trebaju adapteri (kao u Britaniji i Irskoj). Mobitele i fotoaparate možete nesmetano puniti.

PUŠENJE Pušenje u Turskoj je zabranjeno u svim javnim prostorima (uključivo i hotele) koji imaju krovište. Pušenje na otvorenom je dopušteno osim u blizini nekih povijesnih građevina (poput dvorišta Plave Džamije), u svakom slučaju postoje natpisi sa vidljivom zabranom pušenja. U hotelskim soba je pušenje zabranjeno.

VAŽNE INFORMACIJE za zračni promet !!!

  1. Odgovornost putnika je obaviti sve granične, carinske i sigurnoste procedure u zračnim lukama na vrijeme.
  2. Boarding time (ili vrijeme ukrcaja) označeno je na elektronskim oglasnim pločama u zračnoj luci i odgovornost putnika je pravodobno biti na gateu (izlazu) u naznačeno vrijeme.

Prtljaga: dozvoljena masa prtljage je 18 kg / dozvoljena masa ručne prtljage je 5 kg (uz ograničenje dimenzija)

Putnicima nije dozvoljeno u kabinu zrakoplova unositi slijedeće:
Oružje ::: Stvarno oružje sposobno kod uporabe nanositi ozlijede, replike / imitacije oružja, sastavne dijelove oružja, zračne i dječje pištolje, signalne pištolje i startere, pištolje-igračke svih vrsta, pištolje s gumenim streljivom, lukove i samostrele, katapulte, harpune i pištolje sa strelicama, električno oružje, upaljače u obliku vatrenog oružja. Oštre predmete i šiljata oružja ::: Sjekire, strijele, klizaljke, noževe bilo koje duljine oštrice, mačete, sjekače mesa, noževe za ritualne namjene, ošrice i mačeve / sablje svih vrsta, skalpere, škarice, i bilo koje druge predmete s kojima se mogu nanositi ubodne rane i posjekotine. Eksplozive i zapaljive tvari ::: Municiju, detonatore, eksplozive, replike ili imitacije ekploziva, mine, granate, plinove i kontejnere plinova, pirotehničke naprave i rakate za vatromet, petarde, zapaljive tekućine (kerozin, benzin, nafta, etanol),boja u aerosolu, razređivače, alkoholna pića preko 70% vol. Alc. Kemikalije i otrovne tvari ::: Kiseline, lužine, korozive i izbjeljivače, sprejeve za samoobranu, radioaktivnu materiju, otrove, biohazardne materijale, infekticide, samozapaljive tvari, vatrogasne aparate. Ostalo ::: Palice za baseball i softball, palice bez obzira na sprortsku ili drugu namjenu, vesla i skateboards, štapove za biliard i ribičke štapove, opremu za borilačke vještine.

Regulacije o ručnoj prtljazi:
Sve tekućine (uključivo: kreme, tekuća šminka i sl.) ako su u količini većoj od 100ml biti će zapljenjene. Tekućine u pakiranjima manjim od 100ml pohraniti u prozirnu plastičnu vrećicu i odvojeno predati na policijskoj kontroli. Baterije (za discman, mp3 player, foto aparat, video kamera) smiju se nalaziti samo u ručnoj prtljazi.

Želimo Vam ugodno i nezaboravno putovanje!

OSNOVNE INFORMACIJE O DRŽAVI (TURSKA):
Površina: 783 562 km2
Stanovnika: 77 000 000 (procjena 07/2009; CIA)
Duljina granice: 2648 km
Armenija 268 km, Azerbejđan 9 km, Bugarska 240 km, Gruzija 252 km, Grčka 206 km, Iran 499 km, Irak 352 km, Sirija 822 km
Duljina obale: 7200 km
Najviša točka: Planina Ararat (5166 metara)
Porast stanovništva: 1,312% (102. mjesto na svijetu)
Prosječna dob st.: 28 godina
Urbanizirano st.: 69%
Porast urb. st.: 2% godišnje
Životni vijek: 72 godine
Plodnost: 2,21 dijete / žena
Etničke grupe: 70-75% Turaka; 18% Kurda; Ostali 7-12%
Religija: 99,8% Suni (Islam); 0,2% Kršćani i Židovi
Pismenost: Muškarci 95,3% Žene 79,6%
BND pp: $ 11 900 (procjena 2008.)
Nezaposlenost: 11%
Vanjski dug: $ 277 milijardi (22. na svijetu)
Zračne luke: 90 (16 velikih zr.luka)
Željeznica: 8697 km (24 na svijetu)
Ceste: 426 951 km (1 987 km brzih cesta; 14 na svijetu)

OSNOVNE INFORMACIJE O GRADU (ISTANBUL):
Vremenska razlika:
+1 sat u odnosu na Hrvatsku; Split 12:00 sati - Istanbul 13:00 sati
Novčana jedinica: Turska lira YTL. Za 1 Eur treba izdvojiti cca 2,2 turske lire. Kreditne kartice Mastercard i Visa se prihvaćaju u svim trgovinama i ugostiteljskim objektima, dok American Express i Diners rjeđe.
Položaj: Istanbul se nalazi na južnom Bosporu, na dva kontinenta - zapadni je dio u Europi, dok je istočni u Aziji. Rukavac Zlatni rog dijeli europski dio na dva dijela. Između Mramornog mora i Zlatnog roga, nalazi se poluotok s najstarijim dijelom Istanbula. Na jugoistoku u Mramornom moru nalaze se Prinčevi otoci (Kızıl Adalar). Grad ima ukupnu površinu od 1.538,77 km². Šire područje grada, tj. provincija Istanbul prostire se na 5.220 km².
Klima (meteorološki uvjeti): Gradska je klima umjerena kontinentalna. Ljeta su u gradu vruća i vlažna, dok su zime kišovite te ponekad snježne. Prosječna je maksimalna temperatura u zimskim mjesecima između 7°C i 9°C. Prosječna je temperatura u ljetnim mjesecima 28 °C. Zbog vrlo visoke vlažnosti, temperature su mnogo izraženije. Grad je poprilično vjetrovit, s prosječnom brzinom vjetra od 17 kilometara na sat.
Hrana: Turska kuhinja je poznata po raznolikosti. Podjednako su zastupljena jela od ribe i morskih plodova kao i mesna jela. Obilje povrća pripremljeno na najrazličitije načine obogaćuje ovu mediteransko-orijentalnu kuhinju.
Piće: Turci osim kave (2-5 lira) podjednako konzumiraju i čaj (2-3 lire). Kao sekularna država, nema zakonskih ograničenja u konzumiranju alkohola, iako ćete ga ponegdje teže naći. Preporučuje se piti kupovnu vodu u bocama (cca 1-2 lire).


© Copyright 2014 F-tours putovanja d.o.o.